Back to top
Menu
Verhaal van Zuidoost-Drenthe
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken

Verhaal van Zuidoost-Drenthe

Zuidoost-Drenthe omvat zowel het zand- als veengebied van de Gemeente Emmen. In het verhaal van Zuidoost-Drenthe treft u erfgoedinformatie over de gehele regio aan.

De Landschap Drenthe was vroeger ingedeeld in zes dingspelen, waarvan het Zuidenveld er vroeger één was. Een deel van dit Zuidenveld vormt tegenwoordig de regio Zuidoost-Drenthe, een gebied waarvan de afbakening niet hard vastligt. Het Verhaal van Zuidoost-Drenthe betreft met name het gebied van de voormalige gemeenten Emmen en Schoonebeek, die nu zijn samengevoegd tot de Gemeente Emmen.

De Historische Vereniging Zuidoost-Drenthe (HVZOD) bestudeert de historie van de gehele regio van de Gemeente Emmen. Daaronder vallen zowel de zanddorpen als veendorpen in de Gemeente Emmen. Het is dus een omvangrijk gebied dat beschreven wordt door de HVZOD. Diverse auteurs hebben in het kwartaalblad ‘Kroniek’ gepubliceerd over een breed aantal onderwerpen. Deze tijdschriften zijn in deze collectie opgenomen, behalve de exemplaren van in ieder geval het laatste volledige verenigingsjaar.