Back to top
Menu
Collectie Gezondheidszorg
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken

Collectie Gezondheidszorg

In de Collectie Gezondheidszorg vindt u verhalen over en beelden van de ontwikkeling van het gezondheidszorg in de Gemeente Emmen. U leest over doktoren, vroedvrouwen, ziekenhuizen, ziekten en de bestrijding ervan.

In het begin van de negentiende eeuw stelde de gezondheidszorg in Drenthe nog weinig voor. Dokters en apothekers konden geen opleiding volgen en moesten het vak van hun collega’s leren. In de loop van de daarop volgende eeuw veranderde de situatie. Vanaf 1810 kwamen er steeds meer doktoren in Drenthe, met soms grote werkgebieden. Dokter Fledderus, die in 1824 in Dalen begon, had Westerbork, Zweeloo, Benneveld, Sleen, Dalerveen en Schoonebeek als werkterrein. Aan het begin van de twintigste eeuw was het aantal doktoren flink gegroeid. Naast doktoren waren er inmiddels ook ziekenhuizen gekomen. Het eerste ziekenhuis kwam in 1902 in Coevorden door een schenking van Aleida Kramer.

De Collectie Gezondheidszorg is een initiatief van voormalig huisarts Henk Folkerts uit Klazienaveen. Daar was hij oprichter van de Huisartsenpraktijk Veenkruid en jarenlang een bekend gezicht als huisarts in Klazienaveen en omgeving. Nadat hij met zijn praktijk stopte, startte Henk met het bestuderen van de geschiedenis van de huisartsen in de Gemeente Emmen. Tijdens zijn gedachtevorming hoe hij de vergaarde kennis zou kunnen delen met een breed publiek, kwam Henk in aanraking met de website Hierkomjijweg.nl. Hij besloot de resultaten van zijn zoektocht op digitale wijze ter beschikking te stellen via deze website. Andere deelnemende erfgoedpartners mogen informatie aan zijn Collectie Gezondheidszorg toevoegen.