Back to top
Menu
Genealogieën
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken

Genealogieën

In de collectie Genealogieën ziet u stambomen en kwartierstaten van families en biografieën van personen uit de gemeente Emmen en de voormalige gemeente Schoonebeek.

Op veel websites op het internet zijn stambomen en kwartierstaten te vinden. In deze collectie Genealogieën zijn de genealogische gegevens te zien van families die voor een belangrijk deel woonden en werkten in Zuidoost-Drenthe. De oorsprong van diverse families ligt in het gebied zelf, maar diverse families hebben hun oorsprong liggen over de grens met Duitsland en komen uit het bisdom Münster of de graafschap Bentheim.

Verder treft u in deze collectie biografieën aan van personen, die in Zuidoost-Drenthe hebben geleefd. De stambomen, kwartierstaten en biografieën zijn samengesteld door verschillende genealogen en historici.

Deze website is geen genealogisch programma, waarmee van de ene voorouder naar de andere voorouder kan worden doorgeklikt. U ziet in deze collectie genealogieën zoals u die ook in genealogische publicaties zou kunnen tegenkomen. De toegevoegde waarde van deze genealogieën is dat er – met name voor de oudere generaties – veel informatie uit zogenaamde secundaire bronnen is gebruikt. Vóór de Napoleontische tijd zijn onderzoekers aangewezen op de doop-, trouw- en begraafregisters, de zogenaamde primaire bronnen. Maar hoe verder men teruggaat in de tijd, hoe lastiger het onderzoek wordt. Om familieverbanden aan te kunnen tonen is onderzoek in secundaire bronnen essentieel. Hieronder vallen bijvoorbeeld: lottingsprotocollen van de Etstoel, schultenprotocollen (o.a. koopakten, boedelscheidingen, momberstellingen, momberprotocollen), haardstedenregisters, grondschattingsregisters.