Back to top
Menu
Museum Collectie Brands
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken

Museum Collectie Brands

Gedurende 65 jaar verzamelde Jans Brands heel veel boeken en objecten. Zo ontstond een uitzonderlijke collectie, die heeft geresulteerd in een museum en erfgoedcentrum ter lering en vermaak, verwondering en verdieping.

Museum Collectie Brands is zeer uitgebreid en omvat meerdere categorieën. Sommige delen van de collectie zijn uniek door hun omvang. De verzameling bestaat uit losse stukken, maar ook diverse deelcollecties. Penningen, munten, kaarten, sieraden, dia’s uit de veenkoloniën, kalenders, curiosa, archeologica, kleding, serviesgoed en glaswerk.

Sinds Jans Brands begon met verzamelen bewaarde hij zijn collectie in de boerderij in Nieuw-Dordrecht. Begin jaren negentig werd de Stichting Nieuw-Dordrecht Historisch en Cultureel opgericht, die tot doel heeft de verzameling te behouden en toegankelijk te maken voor een breed publiek. De collectie is grotendeels geïnventariseerd en gecatalogiseerd. In de loop van de komende jaren zal de collectie op deze website meer en meer worden ontsloten.

In augustus 2010 werd begonnen met de renovatie van de boerderij en de nieuwbouw van het studiecentrum. Sinds 5 juni 2015 is Collectie Brands officieel een museum. In 2017 werd de semi-permanente expositie ‘De wereld van Jans’ geopend.

Jans Brands is op 3 november 1932 geboren in de boerderij aan de Herenstreek 11 te Nieuw-Dordrecht. Jans was enig kind en woonde er samen met zijn ouders, Aafje Jantina Brands-Middelveen en Geert Brands. Ook zijn grootouders woonden in de boerderij. In 1943 ging de boerderij verloren tijdens een ongewild bombardement door een geallieerd toestel, dat in gevecht was geraakt met een Duits jachttoestel en zijn bommen moest laten vallen. Er werd een noodwoning gebouwd en in 1947 volgde een nieuwe boerderij, waar Jans woonde. Na zijn werkzame leven als administrateur ging Jans op 55-jarige leeftijd met pensioen. Vanaf dat moment was hij altijd op veilingen en bij antiquariaten te vinden. Zijn verzameling groeide zodanig in waarde en werd zo omvangrijk dat de boerderij eigenlijk te klein werd. Jans overleed in de zomer van 2019 op 86-jarige leeftijd.