Back to top
Menu
Verhaal van Zandpol
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken

Verhaal van Zandpol

Zandpol is een buurtschap met bebouwing aan de monding van het Stieltjeskanaal. Het is een voormalig (veen)arbeidersdorp.

Het eerste huisje in Zandpol werd gebouwd in 1877 op een lage zandrug in het veen, waarnaar later het dorp ‘Zandpol’ werd genoemd. Een deel van de huisjes en (veen)keten die hier stonden werden gebouwd en verhuurd door Schoonebeeker boeren, maar een aantal inwoners bouwden naast hun eigen woning andere huizen voor de verhuur. Zo groeide het dorp langzamerhand. In het kader van de krotopruiming aan de noordgrens van de toenmalige gemeente Schoonebeek besloot het gemeentebestuur in het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw huizen te bouwen op Zandpol. Dit was het begin van de sociale woningbouw, die later grotere omvang zou nemen.

Een impuls kwam toen in 1884 het Stieltjeskanaal werd aangelegd en de bijbehorende sluis. De bevolkingsgroei dit dit met zich meebracht had de komst van onderwijs, een stoomtram, wegen en elektriciteit tot gevolg. Na de samenvoeging van de gemeenten Emmen en Schoonebeek kon aan de noordkant van Zandpol een nieuwbouwwijk worden ontwikkeld. Dit vormde het begin van vernieuwing van de kleinste woonkern van de voormalige gemeente Schoonebeek.