Back to top
Menu
Collectie Dijck
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken

Collectie Dijck

Antoon Dijck publiceerde over Barger-Compascuum, grensconflicten en andere onderwerpen in Zuidoost-Drenthe. Zijn zoon Tonny Dijck zet het werk voort en beheert de collectie die bestaat uit afbeeldingen, documenten en verhalen.

Antoon Dijck (1933-1996) groeide als kleinzoon van boekweitboeren en zoon van een kleine zelfstandige vervener op in Barger-Compascuum. Al op jonge leeftijd was hij ge├»nteresseerd in de lokale historie. Hij werkte nauw samen met bijvoorbeeld Jans Brands – de initiator van het Museum Collectie Brands – en Broer Berens. Een aantal publicaties van Dijck zijn:

  • Feitelijkheden aan onze oostelijke grenzen‘, Nieuwe Drentse Volksalmanak, 1978
  • Barger-Compascuum in oude ansichten‘, 1978
  • Barger-Compascuum in grootmoeders tijd‘, 1991

Door zijn werk als inspecteur bij het Gasbedrijf Zuidoost-Drenthe wist hij vaak historische documenten te redden, die al bij het grofvuil waren gezet. Menig document werd aan archiefinstellingen en musea geschonken.

Verder was hij actief voor de plaatselijke zaak. Hij was bijvoorbeeld mede-oprichter van het Veenmuseum, ontwikkelde de tentoonstelling bij het 125-jarig bestaan van Barger-Compascuum en was jarenlang actief voor het Drents Woordenboek.

Bij zijn onverwachte overlijden in 1996 was hij met diverse historische projecten bezig. Zoon Tonny heeft de collectie na de dood van zijn vader beheerd en voortgezet. In 1998 publiceerde hij in Waardeel een artikel over overgrootvader W.J. Schulte, die als rempla├žant in het Nederlandse leger had gediend.
Tonny Dijck is actief bezig met het voortzetten van het werk van zijn vader en werkt aan nieuwe publicaties. Hij zorgt dat het werk van zijn vader en het onderzoek van hemzelf in deze Collectie Dijck worden vastgelegd.