Back to top
Menu
Collectie Gerard van Erkelens
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken

Collectie Gerard van Erkelens

Gerard van Erkelens schonk zijn fotowerk aan het gemeentearchief van Emmen. Een deel daarvan is in deze collectie te zien.

Gerard van Erkelens was in zijn dagelijkse leven elektricien, maar werd omstreeks 1977 lid van de fotoclub van de jeugdsociëteit Tin Pan Alley in Emmen. In een interview met het Nieuwsblad van het Noorden op 20 mei 1978 zei hij: ‘Ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik met fotografie begonnen. Het kwam ongeveer zo. Ik zat veel in de Wereldwinkel. Het leek mij wel een leuk idee om diaseries te gaan maken. Zo kwam van het één het ander. De Wereldwinkel zat in Hotel Postma in Emmen dat inmiddels is afgebroken. Van dat gebouw heb ik honderden foto’s gemaakt. Met mooi weer met lelijk weer, zomer, winter, uit allerlei hoeken. Zo’n gebouw leeft en dat wil ik laten zien. Ook van de afbraak heb ik foto’s gemaakt.‘ Gerard van Erkelens werkte aan een heleboel onderwerpen tegelijk. Daarom had hij meer camera’s. Hij was o.a. bezig met de “Mens”, in al zijn facetten, zowel positief als negatief. Natuurfotografie, en dan speciaal het fotograferen van insecten was ook één van zijn onderwerpen.

Gerard van Erkelens volgde geen officiële opleiding voor fotograaf. Hij zei daarover in 1978: ‘Dat doe ik bewust niet. Met zo’n opleiding wordt je in een bepaalde richting geduwd. Met zelfstudie kom je ook een heel eind. Ik wil zelf eerst uitzoeken welke richting ik uit wil, dan doe ik het misschien nog wel. Ik zou van de fotografie m’n beroep willen maken, als dat kan. Maar dan moet het wel een stuk levensvulling blijven.‘ In april-mei 1979 exposeerde hij met z’n foto’s in De Muzeval in Emmen. Daarna volgden diverse exposities.

Gerard van Erkelens heeft zijn collectie met bijbehorende auteursrechten van zijn gehele oeuvre geschonken aan het Gemeentearchief van Emmen. Een deel van de collectie wordt in overleg met Van Erkelens niet digitaal beschikbaar gesteld. Deze werken zijn – onder toezicht – in te zien bij het gemeentearchief.