Back to top
Menu
Verhaal van Westenesch
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken

Verhaal van Westenesch

Westenesch is een buurtschap in Emmen en ligt tussen de bouwlanden van de Emmeresch ten noorden en de Noordbargeresch ten zuiden. Het is van oorsprong een zelfstandig dorp.

Westenesch was oorspronkelijk een zelfstandig dorp. Het heeft minder dan 200 inwoners en maakt nu als wijk deel uit van Emmen. Een deel van Westenesch is beschermd dorpsgezicht en er zijn enkele rijksmonumenten. Eén daarvan is hunebed D44, gelegen op een boerenerf aan de Schietbaanweg. Het is het enige hunebed in Nederland dat in particulier bezit is. Westenesch wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1362, waarin gesproken wordt van het ‘Westenessche land’. In 1426 woonden er in ieder geval mensen, omdat er toen sprake was van een buurtschap. Westenesch ontstond omdat rond de dertiende eeuw inwoners van Emmen land in gebruik namen ten westen van de Emmeresch.

Rond 1850 werd het Oranjekanaal gegraven door de Drentsche Veen- en Middenkanaal Maatschappij, dat ook langs Westenesch liep. Dankzij dit kanaal werd het dorp per schip bereikbaar en konden kunstmest en stratendrek worden aangevoerd en aardappelen afgevoerd naar Nieuw-Amsterdam.